Klassisk og fuldkommen lækker gammeldags æblekage med en dejlig syrlig æblegrød, hjemmelavet æblekagerasp, sprøde makron småkager og luftigt flødeskum. En virkelig nem og lækker klassiker der passer perfekt til det danske efterår, hvor alle de lækre æbler modnes.
Jeg bruger som regel madæbler til æblegrøden, da jeg synes, at det giver det bedste resultat – med den rette syrlighed til æblekagen. Som regel bruger jeg Belle de Boskoop, som er et stort og godt madæble.
Jeg vælger gerne at portions anrette min gammeldags æblekage, så bliver den, efter min mening, lige en tand finere, end når den anrettes i en skål, men uanset udseende, så smager den så dejligt af skønne æbler, sprødt æblekagerasp og søde makron småkager.
Gammeldags æblekage
Ingredienser
Makron småkager
- 100 g Marcipan
- 190 g Rørsukker
- 1 Æggehvide
- 1 tsk Hvedemel
Æblegrød
- 650 g Æbler syrlige
- 1/2 dl Vand
- 110 g Rørsukker
- 1/2 Vaniljestang
Æblekagerasp
- 80 g Rasp
- 50 g Smør
- 60 g Rørsukker
Derudover
- 2 1/2 dl Piskefløde
- Revet chokolade
- Evt. chokolademandler
Sådan gør du
Makron småkager
- Riv marcipanen
- Pisk æggehvide, rørsukker og marcipanen sammen så massen bliver ensartet
- Tilsæt hvedemel og rør godt
- Kom massen i en sprøjtepose og lav ca. 16 nogenlunde ens små portioner på en bageplade beklædt med bagepapir
- Bages midt i ovnen ved 190 grader i 13-15 minutter. Lad dem herefter køle helt ned
Æblegrød
- Æblerne skrælles og skæres i små stykker
- Æblestykker, vand og vaniljekorn bringes i kog. Skru herefter ned for varmen og lad det småkoge i 8-9 minutters tid
- Mos til grød og tilsæt rørsukker. Køles helt ned
Æblekagerasp
- Smelt smørret
- Bland rasp, smør og rørsukker godt sammen i en skål
Samling
- Bræk makron småkagerne i mindre stykker – efterlad fire hele makroner til pynt
- Anret æblekagen i fire glas. Start med et lag raps, derefter et lag æblegrød og så knuste makroner – og gentag herefter
- Pisk fløde til skum og kom det på toppen af æblekagen. Pynt med en makron, revet chokolade og evt. chokoladeovertrukne mandler.
Er du på udkig efter flere skønne kager med sæsonens frugt, bær og grøntsager, så kan jeg blandt andet varmt anbefale denne lækre pæretærte med marcipan og hindbær, disse skønne gulerodsmuffins med dumlestykker og kanelkrydret frosting og denne smukke hindbærtærte med daimganache. Du er altid velkommen til at gå på opdagelse i mit opskriftskartotek.
Har du lyst, er du velkommen til at følge mig på de sociale medier. Både Facebook og Instagram bliver løbende opdateret med de nyeste opskrifter og indlæg.