Lige nu bugner både træer og forretningerne med store flotte danske bær – det er et ren overflødighedshorn, og jeg er allerede godt igang med diverse bærprojekter for at udnytte høsten til fulde:-)
I eftermiddag får vi besøg af et par dejlige venner og deres ligeså dejlige børn til mad, hygge, vin og leg. Jeg gik tidligt til værks fra morgenen af, så jeg skal stå så lidt som muligt i køkkenet, når først gæsterne er ankommet:-) Menuen for i aften står på burritos med kylling serveret med en frisk hvidvin og desserten kommer til at bestå af ribs og baileys i en forhåbentlig lækker forening – hvis det bliver en succes, så deler jeg en opskrift i næste uge:-)
Et andet af mine projekter med bær blev til denne chokoladelækre hindbærtærte med knasende daim ganache og en sprød mørdejs bund – rig på chokolade og en dejlig frisk smag fra alle de skønne hindbær. Den blev vel modtaget – særligt mindstemanden var solgt til stanglakrids – han har vist arvet min søde tand;-) Kagen er let at lave og kan sagtens holde et par dage i køleskabet uden at blive kedelig. Kagen passer til ca. 8 personer og har man lige en god vaniljeis i fryseren, så smager det skønt med en kugle til tærten:-)
Hindbærtærte med daim ganache: – 25 cm. tærteform med løs bund
Mørdej:
- 120 g. blødt smør
- 240 g. mel
- 70 g. flormelis
- 1/2 tsk. salt
- 1 æg
Daim ganache:
- 200 g. lys chokolade
- 2 dobbelt daim a 56 g. stk.
- 1 1/2 dl. fløde
Derudover:
- Hindbær (jeg brugte ca. 500 g.
- Evt. spiselige blomster, skovsyre eller andet pynt
Mørdej: Skær smørret i mindre tern og smuldr det sammen med mel, flormelis og salt – når det er helt smuldret kommes et let sammenpisket æg i dejen. Ælt det sammen, men endelig ikke for længe, så man ikke ødelægger dejens struktur. Sættes i køleskabet i en times tid. Rulles herefter ud og kommes i tærteformen. Kom bagepapir ovenpå og hæld linser eller tørrede bønner i, så sikrer man, at tærtedejen bliver, hvor den skal:-) Bages i ovnen ved 200 grader i ca. 15 minutter. Køles herefter helt ned.
Daim ganache: Varm fløden op i en lille gryde indtil den lige når kogepunktet. Bræk den lyse chokolade og en af dobbelt daim’ene i stykker, kom det hele i en skål og hæld den varme fløde over. Efter et par minutter røres ganachen sammen og den sidste dobbelt daim (hakket i små stykker) kommes i ganachen og rør igen godt, så ganachen bliver ensartet (men fortsat med daim stykker i) Hæld ganachen i tærtebunden og kom tærten på køl i minimum et par timer. Pyntes inden servering med hindbær og evt. spiselige blomster og skovsyre. Kagen kan med fordel laves en dag i forvejen:-)