Bun cha er en virkelig lækker vietnamesisk ret med skønne smagfulde kødboller, risnudler og friske krydderurter. Kødbollerne smager fantastisk og er lækre sprøde – med en let karameliseret smag – uden at blive søde. Jeg vælger som oftest at servere syltede grøntsager til, da det efter min mening virkelig gør noget rigtig godt for retten. De syltede grøntsager kan sagtens udskiftes med rå grøntsager – eksempelvis agurk, gulerødder og salat.
Selvom der er en del steps i opskriften, så er Bun cha let at lave og ser man bort fra hviletiden, så er den også forholdsvis hurtig at bikse sammen.
Vi spiser en hel del asiatisk mad herhjemme, de asiastiske køkkener er meget smagfulde og fyldt med variation fra land til land. Jeg er i særdeleshed meget glad for det vietnamesiske køkken, det thailandske køkken og det indiske. Nogle af favoritterne – udover den skønne Bun cha, er den thailandske suppe tom kha gai og indisk butter chicken og mange flere. Jeg elsker at eksperimentere med de varme krydderier og de friske råvarer, der kendetegner maden fra de asiatiske køkkener.
Bun Cha
Ingredienser
Syltet grønt
- 2 Gulerødder
- 1/4 Rød spidskål
- 8 spsk Riseddike
- 6 spsk Sukker
- 6 spsk Fishsauce
- 4 dl Vand
- 1 Lime saften herfra
Kødboller
- 2 spsk Olivenolie til stegning
- 1 Løg
- 2 Forårsløg
- 3 fed Hvidløg
- 500 g Hakket svinekød med høj fedtprocent
- 1 spsk Lys sirup
- 2 spsk Soyasauce
- 2 spsk Fishsauce
- Friskkværnet Peber
Dipsauce
- 4 spsk Sukker
- 1/2 Lime saften herfra
- 4 dl Vand
- 2 1/2 dl Fishsauce
- 1 fed Hvidløg
- Evt. chili
Derudover
- 750 g Risnudler
- 150 g Bønnespirer
- Frisk koriander
Sådan gør du
Syltet grønt
- Riv gulerødderne og snit spidskålen fint
- I en skål blandes ris eddike, sukker, fishsauce, vand og limesaft
- Kom grøntsagerne i skålen og lad det sylte et par timer i køleskabet
Kødboller
- Riv løget på et rivejern, hak forårsløg i små stykker, pres et fed hvidløg og kom delene i en skål
- Tilsæt hakket svinekød, lys sirup, soyasauce, fishsauce og friskkværnet peber og rør det hele godt sammen
- Form kødbollerne med en teske – gør teskeen våd med vand, så slipper kødet bedre
- Steg kødbollerne på en pande (gerne en grillpande) – jeg steger dem 2×4 minutter på hver side, så er jeg sikker på, at kødet er gennemstegt.
Dipsauce
- Bland sukker, limesaft, vand, fishsauce, presset hvidløg og friskkværnet peber (og evt. chili) sammen og lad det stå på køl indtil servering
Derudover
- Kog risnudlerne efter anvisning på pakken
- Skyl bønnespirer og koriander
- Retten anrettes i skåle med dipsaucen i en skål ved siden af
Har du lyst, er du meget velkommen til at følge mig på de sociale medier. Både Facebook og Instagram opdateres løbende med de nyeste opskrifter og indlæg