Det er vel næppe gået nogens næse forbi, at jeg er ret så glad for at lave (og spise) tærter. Tærter er meget nemme at lave og ser samtidig smukke ud. Med efterårets komme er tiden nu inde til at lave forskellige frugttærter. Vi har et hav af æbler i haven – og de fleste af dem skal plukkes nu, hvis man skal være sikker på, at hvepsene og ormene ikke når at fortære dem alle:-/ Så jeg har travlt med at fremstille diverse kager, tærter, saft og meget andet, høsttid er bare en dejlig tid:-)
Ideen til denne smukke æbletærte har jeg fundet på den amerikanske blog comfortably domestic for efterhånden længe siden, men det har taget mig noget tid at tage mig sammen til at lave den, da jeg synes, at den så noget kompliceret ud – men det blev virkelig gjort til skamme – den var tværtimod enkel og let at lave:-) Server æbletærten lun i selskab med en rigtig god vaniljeis:-)
Æbletærte: – 25 cm. tærteform
Mørdej:
- 120 g. blødt smør
- 240 g. mel
- 70 g. flormelis
- 1/2 tsk. salt
- 1 æg
- 50 g. marcipan
Fyld:
- 6 store flotte røde æbler – ikke alt for søde
- 1 tsk. kardemomme (eller kanel)
- 1 1/2 dl sukker
- 1 tsk. citronsaft
Mørdej: Skær smørret i mindre tern og smuldr det sammen med mel, flormelis og salt – når det er helt smuldret kommes et let sammenpisket æg og revet marcipan i dejen. Ælt det sammen, men endelig ikke for længe, så man ikke ødelægger dejens struktur. Sættes i køleskabet i en times tid. Rulles herefter ud og kommes i den smurte tærteform.
Æblerne: Start med at skære æblerne i små både (der bliver ca. 16 både af et æble) Kom æblebådene i en stor skål og og hæld sukker, kardemomme og citronsaft over – bland det godt sammen og lad det stå og trække i 10 minutter. Kom herefter æblerne på en stor pande og lad det småkoge i 6 minutter – så de bliver møre men pas endelig på at de ikke får for lang tid og falder sammen, for så er det en ommer. Kom æblerne i en skål igen (sammen med saften) og lad det køle af.
Placer æblerne i tærtebunden, så de danner en stor fin rose – en række ad gangen, hvor æblestykkerne placeres en smule over hinanden hver gang. Gem det overskydende sirup/saft fra æblerne.
Bag tærten i ovnen ved 220 grader i ca. 15-20 minutter. Skru herefter temperaturen ned til 180 grader og bag tærten færdig – det tager ca 10-15 minutter. Kom til sidst æblesiruupen/saften over tærten og server straks. Perfekt efterårstærte:-)