Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg ELSKER jul og alt hvad det indebærer – julehygge, juletraditioner og i særdeleshed julemaden:-) Og nummer et på min julemads-liste er flæskesteg, det er ikke rigtig jul uden en lækker og saftig flæskesteg med sprød svær serveret med brune kartofler, rødkål, brun sovs og franske kartofler (VIGTIGT:-)) Men ligeså lækker en flæskesteg kan være ligeså skuffende er det selvsamme, hvis sværen er blød og kødet er tørt. Med denne opskrift har det aldrig slået fejl for mig, og jeg har efterhånden lavet flæskesteg rigtig mange gange:-) Mums – jeg glæder mig allerede til julemiddagen;-)
Flæskesteg med sprød svær:.
- Ca. 2 kg. svinekam uden ben med ridset svær
- Groft salt
- Ca. 20 peberkorn
- Evt. et par laurbærblade
- 1 liter vand
Tænd ovnen på 200 grader. Hvis ikke slagteren har klaret det for dig, så skal sværen ridses. Det er meget vigtigt, at man ikke skærer ned i kødet, da det ellers vil blive tæt på umuligt at få sværen sprød. Gnid godt med salt på, også imellem sværen. Kom peberkorn ligeledes imellem sværen og evt. laurbærblade. Flæskestegen sættes på en rist i en bradepande og vandet hældes ved. Sørg for at din flæskesteg ligger så vandret som muligt, læg eventuelt sølvpapir eller et par kartofler under, ellers bliver sværen stegt ujævnt. Flæskestegen skal steges imellem 1 1/2 og 2 timers tid – brug gerne et stegetermometer. Centrumtemperaturen skal være 65 grader, når stegen er færdig. Hvis du har problemer med at få sværen sprød, er et godt trick at skrue ovnen op til max og bruge grillen i ovnen, når stegen er ved at være færdig. Jeg plejer at lade ovndøren stå en smule på klem, og hold godt øje, det kan gå rigtig hurtigt.. Vandet i bunden kan bruges til at lave en god sovs hertil:-)