Det er lige hyggeligt hvert år, hvor vi skal til at planlægge, hvilke grøntsager vi skal have i vores køkkenhave det kommende år. De sidste tre somre hvor vi har boet her, har vi haft en køkkenhave på ca. 750 kvm. hvor vi både har haft mange rækker med kartofler, jordbærplanter, ærter, bønner og meget meget mere. I år har vi valgt at nedskalere køkkenhaven, således at vi “kun” får ca. 120 kvm. Vi startede helt bevidst med de mange kvm for at prøve så mange afgrøder af som muligt, og her efter tre år, ved vi hvilke sorter vi vil satse på. Vi vil fortsat have mange af de samme grøntsager men knap så meget af hver afgrøde. For eksempel fik vi det første 120 kg kartofler af forskellige sorter, hvilket var lige i overkanten;-)
Køkkenhaven bliver i samme ombæring flyttet, så den kommer længere ind på grunden end de tidligere år. Samtidig vil vi flytte vores drivhus, som i øjeblikket har havens bedste placering, hvilket jo naturligvis giver de mest optimale betingelser for grøntsagerne inde i drivhuset, men da vi har 15.000 kvm. grund, så burde vi måske kunne finde en ny placering, længere ude på marken, hvor der også er fuld sol hele dagen. Så vil vi bruge drivhusets nuværende plads til dejlig ny terrasse:-)
I år har vi valgt at følgende grøntsager skal have plads i køkkenhaven:
- Forskellige slags bønner – både de almindelige, en flot lilla sort og edamamebønner. Vi har haft bønner i vores køkkenhave alle tre år og de har altid givet en rigtig fin høst. Vi plejer at forspire dem en gang i midt marts/ start april måned. Vi planter de forspirede bønneplanter ud, når jordtemperaturen er minimum 15 grader hele døgnet, og på den måde har vi et lille forspring i forhold til hvis vi valgte at så bønnerne direkte i jorden.
- Ærter hører, efter min mening, til i enhver køkkenhave. Der er ikke noget mere lækkert end at gå på rov efter helt nye ærtebælge. De smager så meget bedre end dem man kan købe, når man sørger for at høste dem på det rigtige tidspunkt, ærter begynder at danne stivelse, når de har hængt/lagt i nogle dage, og så er de altså lidt tarvelige at spise. De sidste år har vi både haft almindelig ærter og sukkerærter, men vi brugte for sjældent sukkerærterne og der gik derfor mange tabt, så i år bliver det kun de almindelige ærter, der vil være at finde i vores køkkenhave.
- Bladbeder (eller flerårig spinat) er en ny afgrøder i vores køkkenhave. Vi bruger ofte spinat i køkkenet, så det er jo helt oplagt at prøve kræfter med det i vores køkkenhave.
- Kartofler i lange baner – både tidlige, medio og sene, så vi har til hele sæsonen.
- Gulerødder bruger vi rigtig meget både friske og i maden. Vi har valgt både have de almindelige orange gulerødder og den lidt sjovere udgave, i lilla, hvid og gul.
- Løg er et must i køkkenhaven, Vi bruger stikløg i stedet for at så løgene, da succesraten er noget større. Når toppen af løgene begynder at blive slapt, er det tid til at tage løgene op ad jorden. Herefter fletter vi løgene sammen og hænger dem til tørre. Det gør at vi kan have løg helt frem til næste forår. Vi planter både skalotteløg og rødløg, da det er disse to sorter, vi bruger mest herhjemme.
- Rødbeder bruger vi rigtig meget hvert år. De smager godt både som bagte og som syltede. Jeg plejer gerne at lave 8-10 glas syltede rødbeder, så har vi både til eget forbrug og til en lille værtindegave:-)
- Græskar bruger vi primært til halloween, både til lygter og som pyntegræskar. Og når vi er trætte af at så på lygterne , så får vores høns resterne:-)
- Squash er en, efter min mening, overset grøntsag. men den kan bruges til så mange forskellige lækre ting. Og en enkelt plante giver rigtig mange squash på en sæson, så vi nøjes med tre planter, det giver mere end rigelig til os og så er der også så vores gæster kan få nogle stykker med hjem:-) Både squashen og græskarplanterne vil vi plante under majs og bønnerne for at udnytte pladsen optimalt.
- Majs har vi haft stor succes med de tidligere år, så det håber vi at gentage i år. Vi skal både lave de almindelig sukkermajs og så vil vi prøve kræfter med popcorn majs – det kan kun blive et hit..
- Kål er også rigtig lækkert at have i køkkenhaven. I år planlægger vi at plante spidskål, rødkål og rosenkål. Kål kan være lidt svære at dyrke uden de bliver spist af larver og des lige. Så de skal beskyttes med et net, så man kan undgå det værste.
- Jordskokker er en rigtig nem afgrøde at dyrke, og den er rigtig lækker med sin nøddeagtige smag.
Jeg kan kun sige at vi glæder os til sæsonstarten i køkkenhaven:-)