Fritgående høns

I skrivende stund har vi otte fritgående høns, der går og hygger sig gevaldigt i vores 2000 kvm. store frugtlund. De har været oppe på 16 stk for et par måneder siden, men så kom ræven forbi og tog for sig af retterne – tre høns fik den mæsket i sig. Det er desværre, hvad der sker, når man har fritgående høns, og han er svær at undgå ham Mikkelræv, men alternativet, hvor de kun har en lille hønsegård, hvor de kan gå skrabe i jorden, tiltaler os bestemt ikke, så vores høns vil altid gå frit. Ud over at ræven havde taget sin del af hønsene, så har vi også selv slagtet fem hanekyllinger som nu ligger trygt plantet i fryseren. Det er så lækkert og velsmagende kød, man får fra fritgående høns og samtidig er de væsentlig større end de kyllinger man finder i køledisken i supermarkedet. Og har man ikke selv fritgående høns, så er jeg stor fortaler for at køber økologisk, der ER nemlig forskel:-)
Vi fremavler selv vores høns og har gjort det lige siden vi flyttede hertil. Jimmy har lavet sin egen rugemaskine, hvor nogle af æggene er blevet udruget (når vi ikke lige har haft en skrukhøne) og selvom den har virket upåklageligt de sidste par år, så har vi planer om at lave en ny i år – ombygget fra en gammel fryser – mere om det i et senere indlæg.

Der er noget helt særligt ved at kunne gå ud i hønsehuset og hente egne æg – det er både billigt, men hvad der er vigtigere, så er det dejligt at vide, at æggene kommer fra høns, der lever det gode liv. Da alle de høns, vi har i hønsegården, er fra i sommers, så har de været for unge til at lægge æg til os, samtidig skal høns også have en vis portion lys hver dag, før de har lyst til at lægge æg og i vinterperioden er det jo begrænset, hvor mange solskinstimer vi har. Men nu – endelig – er hønsene begyndt at lægge æg og vi får nu fem-seks styks pr dag – med helt solgule blommer, det er det rene luksus:-)

hoens, frugtlund, hoens-i-haven
– høns i frugtlunden –

Da vi jo, som skrevet, har slagtet alle vores hanekyllinger for at undgå indavl, så har vi virkelig manglet en ny hane til at holde styr på flokken.

hane, fritgaende-hoens, hoens-i-haven
– Vores nye sussex hane –

I går var vi så  så heldige at vores søde naboer havde en hane i overskud – en hvid sussex hane – den er så fin. Og der gik ikke mange minutter fra han blev lukket ind i hønsehuset til han følte sig hjemme blandt alle hans nye

Alt i alt er der ikke noget dårligt at sige om at holde høns, man undgår madspild (hønsespanden:-)), man får gode store æg hver dag og de skaber dejlig liv på matriklen – en ren win-win:-)

6 thoughts on “Fritgående høns

 1. Ved du noget om hvor længe et æg kan ligge før det bliver dårligt? Vi har nemlig fundet en bunke med 11 æg!

  De bedste hilsner
  Caroline

  1. Hej Caroline,
   Sikke en bonus at finde så mange æg, jeg håber at de kan bruges
   Når jeg er i tvivl om æggene er friske (hvis hønsene pludselig har lagt æggene et andet sted eller lignende), så bruger jeg tricket med at komme æggene i vand, hvis de synker til bunds, er de friske, hvis de flyder ovenpå vandet, kassere jeg dem.
   Rigtig god dag
   Mvh Mie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *